Landsbygdens framtid börjar i Hunge

I hjärtat av de protester som ledde till starten av ett helt nytt parti ligger Hunge. Mitt på skogen mellan Bräcke och Åsarna.
– Det är kul att det finns något att göra, säger 19-årige Jonathan Lantz som väntar på måndagskvällens innebandy.

Hur många som dyker upp denna måndagskväll före jul, när Hunge ligger omgiven av ett kompakt skogsmörker, är osäkert. Det kan bli allt från tre till tolv, säger Jonathan.

Själv bor han hemma i Hunge och går i gymnasiet i Östersund långt över en timme bort. Varje morgon får han skjuts de dryga två milen till Bräcke. Sedan tar han bussen till stan.

Jonathan och Dennis Gustafsson från Grönviken där den stora julgranen står, är först på plats. Snart får de sällskap i stora salen på Folkets hus av Jan Nordstrand som är ordförande i Folkets hus-föreningen och Hennie van Scherpenzeel som är inflyttad holländare i Enbo.

– Det är så kul. Jag tyckte först att det verkade konstigt. Jag hade aldrig hört talas om innebandy. I Holland finns det inte. Men vi spelar varje måndag och vi kör en blandning av regler. Det är lite tennis och lite fotboll, säger Hennie innan han sätter full fart över golvet.

Från och med nu finns det mer att göra i Hunge. I källaren på Folkets hus finns ett helt nytt gym. Löpbandet, maskinen för crosstraining och de andra grejerna har idrottsföreningen köpt både som nytt och begagnat med hjälp av bidrag från bland annat idrottslyftet.

– Man vet ju inte hur många som kommer att komma. Det kan ju vara nyhetens behag. Men jag har i alla fall tänkt träna här, säger Carita Modén.

Hon och Mikael Fransson är på plats för att lösa medlemskort. 25 ungefär har det blivit hittills.

– Vi tänker se till att det kommer en personlig tränare hit en gång i månaden. Vi får se hur stort intresset är, säger Mikael som själv kommer att ha tid att lyfta.

Han jobbar tio dagar som kock på Finlandsfärja och får tio dagar ledigt efter varje pass.

– Vi har ishockeyrink och fotbollsplan också. Det är tänkt att vi ska spola upp hockeyrinken. Det blir ju ideellt, säger Dennis.

– Ja, man börjar vänja sig. Allt är ideellt, säger Mikael som berättar om flera föreningar i byn som ska samla ihop sig för att söka bidrag till nya projekt.

En är föreningen Bodstugan, äldreboendet som kommunen lade ned och som nu är vandrarhem. Det var den nedläggningen som i protest ledde till nya partiet Landsbygdens Framtid i Bräcke, som fick 40 procent i sitt kärnområde Bodsjö och nästan 8 procent i kommunen.

– Det värsta var att kommunen bara tillkännagav att de skulle lägga ned. Det fanns inget val, säger Carita Modén.

– Ja, säger Hennie. Det kändes som att de inte tog oss på allvar.

Nu är de att räkna med. Nu sitter partiet med i majoriteten.

– Det var det bästa. Nu kan vi påverka, säger Hennie van Scherpenzeel.

Maria Lindholm ÖP 141216